Автор: vladi
Публикувано на: 01.02.2011 11:46:54

Рейтинг:

Водородният

Като част от множеството мероприятия, които Daimler организира по случай 125-годишнината от патентоването на първия автомобил в света - Benz Patent Motorwagen, немската компания стартира околосветска обиколка с участието на водородния Mercedes B-Class F-Cell.

При старта на инициативата, състоял се пред музея на Mercedes в Щутгарт, са присъствали лично немският канцлер Ангела Меркел, председателят на Daimler AG Дитер Зетше и пилотите от Формула 1 Михаел Шумахер и Нико Розберг.

Общо три екземпляра от Mercedes B-Class F-Cell ще обиколят целия свят за 125 дни, чиито брой символизира годишнината. Предвидено е преминаване през 14 държави, преди завръщането в Щутгарт, но за съжаление България не е сред тях.

По време на околосветската обиколка, служители на Mercedes ще демонстрират способностите и предимствата на автомобилите с водородни горивни клетки, като целта е най-вече да се подчертае необходимостта от политически усилия, за да се развие инфраструктурата, необходима за този тип превозни средства.

Mercedes B-Class F-Cell
разполага с електромотор, доставящ мощност от 136к.с., който се захранва от комплект литиево-йонни батерии, а енергията, съхранявана в тях, се генерира именно от водородната горивна клетка. Автомобилът развива 170км/ч. и изминава 385км/ч. без презареждане.

Разходът на водород е еквивалентен на този на свръхикономичен дизелов двигател, консумиращ 3.3л. на 100км. пробег, а отделяните вредни емисии са нулеви, тъй като при смесването на водород и кислород се получава чиста вода.


Водородният Mercedes B-Class тръгна на околосветска обиколка
Водородният Mercedes B-Class тръгна на околосветска обиколка
Водородният Mercedes B-Class тръгна на околосветска обиколка
Водородният Mercedes B-Class тръгна на околосветска обиколка
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg