Автор: pavel
Публикувано на: 26.01.2011 12:33:37

Рейтинг:

Volkswagen

Идеята за създаване на автомобил с разход на гориво от 1л/100км. не е нова за Volkswagen. Инженерите на компанията работят по този проект от доста години и ето, че начинанието им се увенча с успех.

Немците дори са се престарали в усърдието си, като създадената от тях концепция Formula XL1, която е изложена на автосалона в Катар, дава среден разход на гориво от 0.9л/100км., а отделяните от нея CO2 емисии са едва 24гр/км.

Феноменалното постижение е реализирано чрез малък двуцилиндров дизелов двигател, с мощност 47к.с., електромотор, доставящ допълнителни 27к.с., и седемстепенна скоростна кутия с двоен съединител, като комбинацията позволява ускоряване от 0-100км/ч. за 11.9сек., развиване на максимална скорост от 160км/ч. и изминаване на 35км. в електрически режим.

Външният вид на автомобила наподобява много този на концепцията Volkswagen L1, която беше показана през 2009г. Разбира се, са извършени необходимите промени, за да се намали коефициентът на челно съпротивление от 0.195. до 0.186.

Теглото на Formula XL1 е 795кг., като то е постигнато чрез използването на алуминий и карбон за изработката на конструкцията и външните панели на автомобила. Любопитно е, че теглото на Volkswagen L1 беше едва 380кг., но при новата концепция явно е било необходимо монтиране на повече на брой литиево-йонни батерии.


Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg