Автор: admin
Публикувано на: 04.06.2010 11:56:25

Рейтинг:

В
BMW M3 GT2 на Джеф Куунс е 17-тият BMW арт автомобил в колекцията BMW Art Collection. Автомобилът произведение на изкуството бе представен и подписан от художника по време на церемония в един от най-престижните световни културни институти – центъра Жорж Помпиду в Париж. 17-тият BMW арт автомобил ще се състезава на 24-часовото състезание на Льо Ман във Франция, в духа на традицията вече установена от „бързите” произведения на изкуството на Калдер, Стела, Лихтенщайн, Уорхол и Джени Холцър.

В рамките на своя проект Джеф Куунс изследва историята на графичното оформление при състезателните автомобили и художественото пресъздаване на светлинните експлозии и скоростта. Резултатът е творба, която обединява тези аспекти и създава впечатление за енергия, движение и светлина. Създаденото от Куунс произведение на изкуството е в типичните за художника наситени цветове на черен фон и контрастира силно със сребристия интериор на автомобила, също оформен от него. BMW M3 GT2 на Куунс излъчва динамика, която впечатлява дори и в покой.

Джеф Куунс от месеци работи интензивно с екипа на BMW в Мюнхен, за да може да подготви 17-тия BMW арт автомобил за състезанието 24 часа на Льо Ман. Неговият талант е допълнен от високотехнологичното техническо изкуство на BMW. Проведени са обстойни изследвания на различните материали и цветове, които са от решаващо значение за  оптимизирането както на естетическите, така и на аеродинамичните качества на състезателния автомобил. Куунс използва възможностите за симулиране на  мотивите по повърхностите и ги оценява от всички гледни точки с помощта на 3-D- CAD модели на BMW M3 GT2. Той участва и в екипа на американския състезателен отбор на BMW за сериите на Льо Ман, в Себринг, Флорида на 23 февруари за първите тестове, като лично шофира автомобила. Така художникът има възможност да усети M3 GT2 при състезателни скорости, което го вдъхновява за нови идеи.

Базиран на мощния спортен автомобил BMW M3, състезателното BMW M3 GT2 се задвижва от 4-литров V8 двигател с максимална мощност 373 кВт, оборудвано е с подобрено окачване, спирачки със състезателни апарати, както и компоненти от леки материали. С ускорението си от 0-160км/ч. за 2,6 секунди BMW M3 GT2 още отсега се смята за фаворит за титлата в тазгодишното състезание.

24-часа на Льо Ман е най-старото състезание на дълги разстояния в света на автомобилния спорт. То се провежда ежегодно от 1923г. близо до град Льо Ман, Сарте, във Франция и е популярно като Grand Prix of Endurance. Състезанието се организира от Automobile Club de l’Ouest (ACO) по състезателна отсечка, съставена от затворени за целта участъци от обществената пътна мрежа. 24-часа на Льо Ман има за цел не само да провери бързината на автомобилите и техните водачи, но и тяхната издържливост за период от 24 часа.

Съвместната работа между Куунс и BMW стартира още през 2003г., когато художникът обявява своя интерес към проекта BMW Art Car. Неговата любов към автомобилите е всеизвестна. В началото на 2010г. музикалната легенда Боно от U2 определя Куунс като идеалният художник, който да накара светът отново да се влюби в автомобилите.

От септември арт автомобилът на Куунс ще бъде изложен заедно с други BMW Art Cars в музея на BMW в Мюнхен по повод  35-годишния юбилей на серията.

От 1975г. изтъкнати художници от цял свят оформят актуални автомобили на BMW. При това те използват доста различни изразни средства. Сред 16-те експоната на BMW Art Car Collection са творби на известни художници като Франк Стела, Рой Лихтенщайн, Анди Уорхол, А.Р. Пенк, Дейвид Хокни и Джени Холцър. Арт автомобилите BMW отразяват културно-историческото развитие на изкуството, дизайна и техниката.

Идеята състезателен автомобил да бъде изрисуван от художник за пръв път хрумва на френския състезател Ерве Пулен. По негова инициатива през 1975г. американецът Александър Калдер изрисува автомобилът BMW, с който Пулен се състезавал. BMW Group приветства идеята и започва създаването на BMW Art Car Collection. Година след Калдер неговият навигатор в Art Car Сам Поси предлага на художника от Ню Йорк Франк Стела да създаде следващия арт автомобил. Стела покрива модел на BMW с типичните за него решетъчни шарки. Примерът на Стела бил последван от цяла редица известни поп-арт художници: Рой Лихтенщайн, Анди Уорхол и Роберт Раушенберг. С изключение на Art Car на Раушенберг всички останали автомобили са участвали в 24 часа на Льо Ман, някой от тях със забележителен успех.

След прекъсване през 80-те години, проектът Art Car е подновен през 1999г. на Льо Ман. През същата година американската художничка Джени Холцър се увековечава със своето словесно послание, изписано върху състезателно BMW V12 от Льо Ман.

BMW Art Cars се радват на възхищение в многобройни музеи и галерии по целия свят: в парижкия Лувър, в Палацо Граси във Венеция, в Пауърхаус в Сидни, в музеите Гугенхайм в Ню Йорк и Билбао.

Читателски коментари

ninjata 2010-06-04 23:56:06 0 отговори

ninjata

aaaa mn e sladyrsko tova bmw!!! mn qko 6areno abe tova e to-3 bykvi--BMW i ni6to drygo ;);););););););)

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg