Автор: admin
Публикувано на: 30.08.2010 11:32:52

Рейтинг:

Счупиха
Един от рекордите, който със сигурност предстои да бъде подобряван много пъти в близките години, безспорно е този за най-бърз автомобил, задвижван от електричество.

До момента обаче сякаш никой не работеше по този въпрос и в продължение на повече от десетилетие рекордът се държеше от Пат Румерфилд и неговия автомобил White Lightning, развил през 90-те години на минали век скорост от 395км/ч.

Преди няколко дни стана ясно, че този рекорд буквално е издухан от така наречения Buckeye Bullet, разработен от френската компания Venturi, зад чиито волан е седял пилотът Роджър Шроер.

В соленото езеро Боневил, щата Юта, електромобилът е успял да задържи в продължение на 1 километър и в двете посоки скорост от 495км/ч., а екипът твърди, че дори на моменти е достигал 515км/ч. Рекордът все още не е сертифициран от Международната автомобилна организация, но това със сигурност ще се случи в близките няколко седмици.

Електрическият двигател на Buckeye Bullet е с мощност 800к.с., а необходимата за задвижването му енергия се доставя от 600-киловатов комплект литиево-йонни батерии, разработен от специалистите в областта A123 Systems. Любопитното е, че комплектът се състои от 1 600 компактни батерии, използвани за обикновените преносими компютри.

Галерия Buckeye Bullet
Счупиха рекорда за най-бърз електромобил
Счупиха рекорда за най-бърз електромобил
Счупиха рекорда за най-бърз електромобил
Счупиха рекорда за най-бърз електромобил
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg