Автор: admin
Публикувано на: 14.04.2010 16:39:07

Рейтинг:

Новият
Асоциацията на лекарите и терапевтите, специализиращи в областта на заболяванията на гърба, сертифицира ергономичната система от специално конструирани за щадене на гърба седалки на Opel Meriva, обявявайки ги, че ограничават натоварването му. Това важи както за седалката на водача, така и за седалките на всички останали пътници.
 
Оборудван с три от четирите специално създадени за подпомагане на гърба системи, новият Opel Meriva получава сертификат за одобрение от високо уважаваната германска асоциация Aktion Gesunder Rücken (AGR – движение за здрави гърбове). Това са системата за организация на задните седалки FlexSpace, революционната FlexDoors и предните ергономични седалки. Носещата конзола за превоз на велосипед FlexFix е допълнително оборудване, което е колкото функционално, толкова и ергономично. 

“Изключително щастливи сме че сме първият автомобилен производител, който е толкова високо оценен за конструкцията и цялостната система за организация на седалките. При условие, че 70 процента от германското население се оплаква от болки в гърба под една или друга форма, сертификатът на AGR доказва, че за нас от Opel е изключително важно да предложим тази възможност на хората, които искат или се нуждаят да направят нещо, което да облекчи гърба им,” отбелязва Андрю Лойхтман, главен мениджър на отдела по седалки на Opel.

Съгласно AGR най-често срещаната причина за отсъствие от работа в Европа са болките свързани с гърба. Затова е важно столовете, работните места и автомобилите да бъдат конструирани по възможно най-ергономичен начин. По тази причина AGR, организацията от лекари, терапевти и специалисти в областта на здравето на гърба и гръбначния стълб в Германия, Швейцария и Австрия  сертифицира и препоръчва различни продукти - като столове и обзавеждане, велосипеди и легла, чиято ергономичност и функционалност е свързана със здравето на гърба..

Само два автомобилни производителя, единият от които е премиум марка, а другата е Opel, са получили сертификат от AGR за своите предни седалки. Opel от своя страна е единственият автомобилен производител, който е получил одобрение и за цялостна система от приспособления – AGR сертифицира Meriva, когато е оборудвана със стандартните системи FlexDoors и FlexSpace, както и когато включва и предлаганите като допълнително оборудване предни ергономични седалки. Тя  високо оценява и допълнителната носеща конзола FlexFix, която позволява на собствениците на автомобили да монтират върху нея велосипеди без да натоварват гърба си.

Meriva е в помощ на всякакви водачи

Инженерите от отдела за Интеграция на автомобилите и човека в Opel са изучили поведението на водачите и по-специално начинът, по който влизат и излизат от автомобилите си, и са ги разделили на няколко типа. Първата група влизат в отвора на вратата на автомобила започвайки с крака си. Вторите провират през него първоначално задните си части, а третите „нахлуват” в колата едновременно с главата и десния крак. Възрастните хора и тези с болки в гърба бавно се „вмъкват” в автомобила като първоначално провират задните си части, а след това прибират краката си помагайки си едновременно с това с двете ръце.

Независимо от начинът, по който се извършва операцията, Meriva предлага идеално удобство за гърба, защото както предните, така и задните врати дават възможност  за широко отваряне, чийто ъгъл достига 84 градуса. А тъй като таванът на  автомобила е висок, за повечето хора не е нужно да се привеждат. 

Експертите от AGR са оценили високо конструкцията на задните врати с разположени отзад панти, наречена FlexDoors. Тя позволява лекота и удобство при качването и напускането на автомобила, без извиване и трудни движения. FlexDoors изключително улеснява родителите, когато поставят предпазните колани на седалките на децата си. Здрава ръкохватка, монтирана на средната колонка, подпомага напускането на автомобила, а използването й става съвсем интуитивно. 

Одобрените от AGR предни спортни седалки Sport Seats са оборудвани със специална електрозадвижвана лумбална опора и регулируеми във вертикална посока хоризонтална част и опора за гърба, както и опори за глава с настройки в четири посоки и изтегляща се напред долна част на седалката. Тези седалки са високо оценени от AGR, която ги препоръча още при появата им в Insignia и след това в Astra. Opel е една от двете компании и единственият производител на достъпни автомобили, който е получил подобна оценка. С най-широката възможност от регулировки в своя сегмент (240 мм в надлъжна посока и 65 мм по височина) седалките могат да се настроят за хора с всякакви размери и форми на тялото. В комбинация с волана с настройка на ъгъла и височината седалката на автомобила може да се адаптира към всеки водач.

FlexSpace, която е част от стандартното оборудване, е интелигентна, адаптивна концепция за организация на седалките, заемаща централно място в създаването на гъвкав интериор и удобното разполагане на пътниците. Интериорът бързо може да бъде трансформиран във версия с три, четири и пет места, без демонтаж на седалките. Външните задни седалки  могат да се изместват в надлъжна посока със 190 мм (140 мм напред и 50 мм назад) и 50 мм в напречна посока и предлагат увеличено пространство за краката и по-удобно седене.

Експертите от AGR препоръчват и иновативната система на Opel за превоз на велосипеди FlexFix, защото при нея пътниците не трябва да натоварват гърба си за да повдигнат велосипеда върху покрива, както е при други автомобили. FlexFix се издърпва от задната броня като чекмедже и е ниско разположена. Няма нужда от специални приспособления, укрепващи устройства нито пък специално място за съхранение в гаража. Носещата конзола може да издържи два велосипеда, а когато не се използва се интегрира невидимо в задната част на автомобила. Всичко това от своя страна амбицира хората по-често да карат своите велосипеди и да спортуват. FlexFix се предлага като допълнително оборудване.

Като допълнение, инженерите на Opel леко са наклонили арматурното табло, давайки възможност за улесняване на достъпа до контролните органи.

Лостът за превключване на предавките е монтиран високо и е идеално позициониран спрямо водача. Повече места за съхранение на предмети се предлагат в удобни и достъпни места, спомагайки за приятното пътуване и ергономичността на интериора. Освен това, диапазонът на движение на плъзгащата се средна конзола FlexRail е най-големият в класа, адаптирайки се удобно към пътници с различни размери. Специалистите на AGR ценят високо усещането за пространство в интериора на  Meriva, а пътниците отзад са улеснени от вълнообразния дизайн на страничния прозорец.

Гъвкавостта на Opel помага на ергономичността 

Корените на концепцията за гъвкавост на Opel са от 1999г., когато Zafira  бе оборудвана със системата Flex7, осигуряваща по-голямо удобство за пътниците от всички предишни концепции. Тъй като не е нужно нито седалките, нито който и да било от компонентите да се демонтират и изнасят от автомобила, те не натоварват гърба си с подобни действия. Напълно интегрираните системи за плъзгане и сгъване улесняват създаването на различни конфигурации, а с Insignia инженерите на Opel дадоха начало на разработването на достъпни в ценово отношение седалки с високо ниво на ергономия за моделите си от ново поколение. 

Целта на специалистите по ергономия е да гарантират спокойната позиция на тялото и едновременно с това да осигуряват сигурна опора, намалявайки напрежението. Качването и слизането от Meriva е лесно, а отварящите се назад задни врати и удобната дръжка са високо оценени от специалистите на AGR поради факта, че качването и слизането от автомобила е лесно и естествено. Според тях удобното създаване на различни конфигурации и лесното интуитивно позициониране на седалките намалява напрежението в долната част на гърба. 

Всичко това превръща Mеriva в автомобил, който щади гърбовете на хората, повече от който и да било друг. Това накара специалистите да напишат: ”В знак на почит към производството на автомобил, щадящ гърбовете на хората, AGR връчва своя сертификат за качество на Adam Opel GmbH.”

Тагове: Opel, Opel Meriva
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg