Автор: pavel
Публикувано на: 19.07.2011 13:24:09

Рейтинг:

Колко

Приблизително 74 процента от почиващите това лято европейци ще пътуват с автомобил до избраната ваканционна дестинация, като за българските летовници този процент достига 86. Броят е два пъти по-голям от този на пътуващите със самолет, но шофьорите не успяват да подготвят адекватно себе си и своите автомобили за летните пътувания, обобщава мащабно проучване, проведено от Goodyear Dunlop. Милиони европейски шофьори рискуват да увеличат сериозността на пътните инциденти през ваканционните месеци, товарейки неправилно автомобилите си, според проучването.

Като част от кампанията си за пътна безопасност „Тръгни подготвен, стигни невредим”, Goodyear Dunlop запита повече от 5,600 шофьори в 15 европейски страни, между които и България, за тяхното мнение относно изискванията и спецификите на лятното шофиране.

Един от трима водачи признава, че е малко вероятно да провери налягането на гумите и нивото на маслото в двигателя преди да потегли на дълго пътуване. По този начин вероятността за проблеми с автомобила нараства, като се има предвид, че един от 6 инцидента е причинен от неправилно напомпана гума. Гумите с RunOnFlat технология до голяма степен могат да предотвратят подобни инциденти. Технологията, разработена от Goodyear, позволява на шофьорите да продължават да шофират, дори след като спукат гума, в рамките на 80 км с максимална скорост 80 км/ч.

Също така, много малко хора (едва един от десет), включително и българските шофьори, оценяват правилно разрушителното въздействие, което могат да имат предметите, превозвани в купето на автомобила, по време на сблъсък. Стъклена бутилка, лаптоп или играчка, намиращи се в задната част на колата, могат да ударят пътник, седящ отпред, с до 50 пъти собственото им тегло при сблъсък с 50 км в час.

Класацията на най-желаните дестинации за 2011 година се оглавява от Италия (18%), Франция (17%) и Хърватия (17%). По-малко хора избират Испания (12%), България (10%) и Германия (10%). Европейските шофьори са склонни да летуват в собствените си страни, като французите, българите и италианците са сред желаещите да останат у дома си. Немците, австрийците и румънците са по-разположени да пътуват в чужбина.

Независимо дали у дома или в чужбина, шофьорите все още не успяват да се справят с минимизирането на опасностите и стреса от голямото лятно пътуване. Един от всеки трима участници в проучването често шофира повече от пет часа без почивка, въпреки че се препоръчва почивка поне веднъж на всеки два часа. Умората на шофьора е важен фактор при пътните инциденти.

След задълбочен анализ на резултатите от изледването, Goodyear Dunlop изготви своите „Летни препоръки за безопасност”, за да помогне на шофьорите в лятното „преселение”. 87% от запитаните български шофьори оценяват съветите като изключително полезни:

-    Подгответе се – пътувайте отпочинали, хидратирани и спокойни, че сте предвидили достатъчно време за вашето пътуване
-    Проверете състоянието на автомобила си – уверете се в основната подръжка на колата преди да тръгнете на път
-    Планирайте пътуването – разучете своя маршрут, състоянието на пътя и правилата за движение по него
-    Товарете колата правилно – уверете се, че всички пътуващи са обезопасени с предпазни колани и багажът е правилно подреден
-    Проверете гумите си – шофирайте с гуми с подходяща дълбочина на грайфера и оптимално налягане

„Заслужената лятна почивка на всички трябва да започне и приключи с отморяващо и безопасно пътуване. С малко подготовка е възможно да бъдат елиминирани рисковите фактори и да се подсигури безопасно, приятно и забавно пътешествие”, убеден е Йенс Фьолмике, Директор корпоративни комуникации в Goodyear Dunlop.

Проучването бе проведено от APCO Insight по пръчка на Goodyear Dunlop Европа с цел по-доброто опознаване на навиците на шофьорите през летния сезон, техните знания,  разбирания и практики, свързани с пътната безопасност

Общо 5,622 европейски шофьори участваха в проучването – в Австрия (350), Белгия (378), България (378), Чехия (378), Франция (378), Германия (378), Полша (378), Румъния (378), Русия (378), Словакия (378), Словения (378), Испания (378), Швейцария (354) и Великобритания (377).


Колко са опасни необезопасените товари в автомобилите
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg