Автор: vladi
Публикувано на: 06.01.2011 22:34:18

Рейтинг:

Кабриолетите

Едва ли има по-подходящо превозно средство за горещите летни дни от кабриолетите, но се оказва, че те могат да навредят сериозно на слуха или поне е така според изследване на Медицинския университет в Сент Луис (САЩ).

За теста учените са използвали кабрио модели на Porsche, Saab, Nissan и Ford, оборудвани с различни по обем двигатели. Оказало се обаче, че нивата на шум не зависят от мощността на агрегатите, а от скоростта, с която се движат автомобилите.

Още при достигане на 55 мили в час (88км/ч.), децибелите достигали 85, като трябва да имате предвид, че считаното за нормално ниво на шум, което не вреди на слуха на човека, е до 75 децибела.
 
При скорост от 88км/ч. шумът е съпоставим с този на строителна площадка, а при 75 мили в час (120км/ч.), когато децибелите вече нарастват на 100, той е все едно се намирате в близост до реактивен самолет.

Според учените, за човешкия слух няма проблем до скорост от 84км/ч., но предупреждават, че тестовете са проведени при спрени климатик и радио. Ако те бъдат включени, нивото на шум се усилва допълнително, както и ако пътниците говорят помежду си.


Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg