Автор: pavel
Публикувано на: 31.01.2011 23:17:05

Рейтинг:

Jaguar

На предстоящото автомобилно изложение в Женева, което ще се проведе през месец март, ще се навършат 50 години от дебюта на култовия Jaguar E-Type, представен през 1961г. на същия автосалон.

По случай юбилея, британската компания организира множество мероприятия през цялата 2011 година. Първото от тях ще е по време на изложението в Женева, а следващите ще се състоят на Фестивала на скоростта в Гудууд, Pebble Beach Concours d'Elegance и състезанието Nurburgring Oldtimer Grand Prix.

При пускането си на пазара през 1961г., Jaguar E-Type веднага грабва вниманието на феновете на спортните автомобили, най-вече с невероятния за времето си дизайн. Автомобилът е дело на инженера Малкълм Сойер, който е специалист по аеродинамика на летателни апарати и състезателни коли.

Първоначално Jaguar E-Type се е предлагал само с 3.8-литров шестцилиндров редови двигател, с мощност 265к.с. Цената на превозното средство е била 2 000 британски лири, поради което той е бил достъпен само за елита.

Според тогавашната информация, автомобилът е бил в състояние да развива невероятните за времето си 240км/ч. Именно с този двигател, машината печели пет победи на легендарното състезание „24 часа на Льо Ман”.

За 14 години на пазара, от Jaguar E-Type са продадени повече от 70 000 бройки, като през 1964г. е въведен и 4.2-литров двигател, а през 1971г. той е заменен от изцяло алуминиев, V-образен, 12-цилиндров агрегат с обем 5.3 литра.


Jaguar E-Type чукна 50 години
Jaguar E-Type чукна 50 години
Тагове: Jaguar, Jaguar E-Type
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg