Автор: admin
Публикувано на: 01.06.2009 23:44:42

Рейтинг:

General
Един от трите големи автомобилни концерна в САЩ - General Motors подаде документи за обявяване в несъстоятелност, с което цели да се защити от кредиторите си. Това е третият най-голям фалит в историята на САЩ, след тези на Lehman Brothers и WorldCom.

След като приключи процедурата за обявяване на фалит, активите на концерна ще бъдат разделени на две части. В едната ще останат всички губещи дейности, а в другата - само тези, които имат някакво бъдеще пред себе си, сред които са марките Chevrolet и Cadillac.

Най-лошата новина за американците е, че в следствие на този фалит, 14 завода и 3 центъра за производство на авточасти ще бъдат закрити до края на 2010г. Въпреки това, новият GM ще получи държавни заеми в размер на 30.1 милиарда, в замяна на което правителството на САЩ ще се сдобие с  60% от компанията, а правителството на Канада и това на канадския щат Онтарио - с 12.5%.

Основната причина за фалита на General Motors са много високите производствени разходи, налагащи продажбата на 16 милиона автомобила годишно, за да може концерна да излезе на печалба. За да не е на минус новосформираната компания, годишните и продажби трябва да надвишават 10 милиона автомобила, което е доста по-реалистична цифра.

General Motors безспорно е най-голямата компания в цялата история на автомобилната индустрия. Тя е основана през далечната 1908г. и беше производител номер едно в периода 1930-2007г. Концернът притежаваше марките Opel, Vauxhall, Saab, Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, GM Daewoo, Holden, Hummer, Pontiac и Saturn, като имаше дилърски и сервизни центрове в повече от 140 страни по света.

Галерия GM фалит
General Motors фалира
Тагове: GM, Други
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg