Автор: admin
Публикувано на: 02.05.2010 22:39:53

Рейтинг:

До
След три години на европейския пазар ще бъдат въведени така наречените „умни” гуми, които ще имат способността да определят сами своето състояние и да „общуват” с електрониката на автомобила.

Компанията, разработваща тези гуми е италианската Pirelli, като в проекта и помага фирмата Schrader Electronics. Именно тя е създала микрочип, който се монтира във вътрешността на гумата и отговаря за работата на цялата система.

Сензорът в гумата ще определя степента на износване, на сцепление, налягането и температурата. Технологията дори ще може да засича дали настилката е мокра или суха, като всички данни ще се предават към бордовия компютър, посредством безжична връзка, който в зависимост от получената информация ще настройва работата на ABS и системата за стабилизация.

Очаква се първият прототип на „умна” гума, наречен Cyber Tyre Lean, да се появи още тази година. Той ще може да измерва налягането, температурата и натоварването, както и да предава информацията на компютъра. Завършеният продукт ще се появи на пазара през 2013г.

От Pirelli работят също върху нова технология за измерване на налягането в гумите, която да сигнализира безжично на водача чрез аудио системата на автомобил или мобилен телефон.

Друга интересна разработка на италианците е технологията за наличие на сгъстен въздух в самата гума, който да я издува в случай на спукване, но за момента все още не са ясни перспективите около нейното развитие.

Галерия Pirelli
До три години ще се появят умни гуми
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg