Автор: admin
Публикувано на: 10.09.2010 13:57:15

Рейтинг:

Дизеловите
Щвейцарски учени всяха смут сред любителите на електромобили, като оповестиха резултатите от проведено от тях проучване за влиянието върху околната среда на различни видове двигатели и типове енергия.

Учените от Швейцарската правителствена изследователска лаборатория (EMPA) са стигнали до извода, че като цяло дизеловите двигатели са по-малко вредни от електрическите, въпреки че първите отделят сажди, а вторите не. Заключенията са базирани на факта, че в момента голяма част от електричеството, използвано за електромобилите се добива чрез изгаряне на въглища или газ.

Швейцарците са доказали, че съвременен дизелов двигател с вътрешно горене, чийто среден разход на гориво е 3.9л/100км., замърсява по-малко околната среда, отколкото електрически, ако се вземе предвид производствената част на електроенергията.

В края на своя доклад обаче, учените уточняват, че са твърдо за развитието на електрическите превозни средства, но енергията за тях трябва да бъде добивана от ядрени, слънчеви, вятърни или водни електроцентрали. А докато не стане така е препоръчително да се използват модерни дизелови агрегати.

Галерия Mitsubishi i-MiEV
Дизеловите автомобили били по-екологични от електрическите
Дизеловите автомобили били по-екологични от електрическите
Читателски коментари

Georgi - www.bgstuff.net 2010-09-14 23:48:37 0 отговори

Georgi - www.bgstuff.net

Май някой от ОПЕК е платил на "специалистите"

Анонимен 2010-09-14 23:06:59 0 отговори

Анонимен

Да, трябва да се развиват и алтернативните източници на енергия, но кога? Ето, ние един АЕЦ "Белене" не можем да построим! Знаеш ли колко е гадно, когато посред нощ минеш до някой ТЕЦ? Или примерно колко е гадно, когато сутринта във Варна духне вятърът от Девня?

Jack Bauer 2010-09-10 15:21:29 0 отговори

Jack Bauer

Швейцарците до някъде са прави тъй като около 44% от електроенергията е от ТЕЦ и 34% от АЕЦ, но нали концепциата е заедно с електрическите автомобили да се развият и т.нар. индивидуални зарядни цтанци с фотоволтаични панели за добив на използваната за зареждане на колите електроенергия.

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg