Автор: admin
Публикувано на: 11.06.2009 23:43:48

Рейтинг:

ABT

Има много достойни тунинг компании, за които си заслужава да пишем, но една от тях наистина впечатлява със своята история. ABT Sportsline е създадена през далечната 1896г., когато Йохан Абт, от немския град Кемптен, решил да изкарва прехраната на семейството си, работейки за себе си, а не за някой друг.

Първоначално дейността на фирмата е била насочена към масовите за онова време превозни средства - каруци и файтони. Йохан разработил революционно за времето си приспособление, представляващо U-образен профил, позволяващ на превозните средства да се придвижват при зимни условия много по-лесно и без да чупят колелата си.

През 20-те години на миналия век двама от общо шестимата синове на Йохан Абт - Йозеф и Ханс били обхванати от треската по автомобилите и след като завършили инженерно образование започнали да ремонтират автомобили Auto Union на богати пилоти, състезаващи се с тях.

В последствие синът на Йозеф – Йохан, който е кръстен на дядо си, се запалил по моторните спортове и започнал да се състезава с мотоциклети и автомобили. През 50-те и 60-те години той спечелил над 300 състезания, работейки в тясно сътрудничество с Auto Union, като  карал мотоциклети DKW и автомобили Volkswagen и Audi. През 1962г. Йохан Абт-внук създал собствена компания, наречена ABT Tuning, чиято дейност е насочена към повишаване на ефективността, подобряване мощността и увеличаване издръжливостта на мотоциклети и автомобили.

През 1967г. Йохан Абт бил сред елитните състезатели, но искал да се сдобие с автомобил, подготвен от легендарния Карло Абарт, който обаче имал изключително странен характер. Желаещите да се срещнат с Абарт пилоти трябвало да чакат с дни пред кабинета му на един зелен диван. След четири дни чакане, Йохан най-накрая се срещнал с Абарт, но разговорът приключил за секунди с репликите: Абарт: „Колко пари имаш?" Абт: „Николко". Абарт: „Щом нямаш пари, тогава и аз нямам кола за теб".

Четири седмици по-късно обаче, австрийският пилот и бъдещ шампион във Формула1 Йохен Ринд помогнал на Йохан Абт да реализира мечтата си да се състезава с Fiat Abarth 1000TC, базиран на Fiat 600. Условието било Абт да спечели 30 ралита с автомобила, за да го получи безвъзмездно. Въпреки че той успял да триумфира в 29 надпревари и само в една да завърши втори, подвигът му впечатлил Карло Абарт и двамата с Йохан станали много добри приятели.

В последствие ABT Sportsline става истинска икона в моторните спортове. Печелившата формула е тунинг, автомобилен спорт и успех, като това верую се превърнало във водещо за компанията. Пилоти с тунинговани от ABT коли спечелили три пъти шампионската титла в международния шампионат Volkswagen Golf Trophy (1980, 1981 и 1982г.) и веднъж във Volkswagen Polo Trophy (1983г.).

През 80-те години на сцената се появява големият син на Йохан Абт - Ханс-Юрген, който обаче не постига състезателните успехи на баща си. Малко по-късно на европейските писти се проявява и по-малкият му син Кристиян Абт, който от 2000г. се състезава за фирмения отбор на компанията в DTM. Френският пилот на тима Лоран Айело печели шамопионата през 2002г., а през 2004-та и 2007-ма това прави друг пилот на отбора Матиас Екстрьом. Състезателната кариера на Кристиян Абт приключва през 2007г., когато той оглавява спортния отдел на компанията.

Състезателните успехи отварят нови врати пред ABT Sportsline, като от средата на 80-те години компанията започва да прави подобрени версии на автомобили от Volkswagen Group. Благодарение на това, тя се сдобива с многобройни почитатели и клиенти и се превръща в най-добрият тунер на коли от групата на Volkswagen.

Към момента, немската компания разработва тунинг програми за модели на Volkswagen, Audi, Seat и Skoda, a в началото на година представи и своя версия на KTM X Bow.

Изключителните програми на моделите AS4, AS5, Q7, Q5, R8, Tiguan и Touareg донесоха многобройни награди от изложения и от световноизвестни автомобилни списания на тунера от Кемптен.

Продуктите на ABT Sportsline в България се предлагат от фирма Скидмарк!


Галерия ABT Sportsline
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсориПоследни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg